Node.JS - 2 - NPM (Node Package Manager)


NodeJs in ne olduğunu gördük, neleryapabileceğimizi hayal etmeye başladık, ozamna nasıl sorularına cevap aramaya başlayabiliriz.

Öncelikle NodeJS te modül kavramından bahsedeceğiz, Modül Birazda diğer dillerden alışık olduğumuz paket yada class ifadelerine denk geliyor. Bir amaca yönelik yordamların bulunduğu eklenerek kullanıldığı kod parçaları. Online olarak bir çok kullanabileceğimiz Modül bulunmaktadır, listesine sitesinden ulaşabilirsiniz.

Bu noktada NPM (Node Package Manager) den bahsetmek faydalı olacaktır. İlgili paketleri yani node.JS için yazılmış paketleri yönetmek amaçlı kullanılabilecek, Komut satırı arayüzü ile çalışan bir uygulama. Bu uygulama aracılığı ile ihtiyaç duyduğumuz scriptleri kullanıyor olacağız.

Kullanımı ise oldukça basit, komut satırında sadece “npm” yazarak kurulu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz, normal şartlar altında doğru release’i indirerek kurulumu sağlamanız sonrasında npm kurulumunun yapılmış olması gerekiyor. “npm” yazıp enter’a basmanız sonrasında komutun kullanıma ilişkin açıklamaya ulaşmanız mümkün.

Ayrıca Kendi Modüllerinizi yaratabilir, kullanabilir hatta dağıtabilirsiniz.

NPM ve Modüller ile ilgili şimdilik bu kadar deyinmek yeterli olacaktır, Kendi Modülünüzü nasıl yapacağınız ve kullanacağınız ile ilgili incelemeyi yapacağız, ancak şimdilik bir sonraki adımla ilk uygulamamıza geçmekte fayda var.

NOT :  Eğer, npm ile install için problem yaşar iseniz 1,2 tiyo işinize yarayacaktır. 

  1. Dependencies ile ilişkili hata alırsanız, "npm install -d <modülAdı>" olarak kullanın bu ihtiyaç duyduğu paketleride alacaktır.
  2. Certificate hatası alır iseniz, Öncelikle aşağıdaki kodları çalıştırın.
               npm config set strict-ssl false
               npm config set registry "http://registry.npmjs.org/"

Yorumlar

Yazılar

Kotlin - 1 - Giriş

Genesys Nuance-ASR Entegrasyonu Port Kullanımı

Kotlin - 5 - Dönüşler ve Atlamalar (Returns and Jumps)