Node.JS - 1 - Giriş


Node.JS nedir?

Chrome un V8 javascript engine lerini kullanan server-side (Server tarafında çalışan) bir yazılım mimarisidir.

Neden Node.JS?

Google tarafından geliştirilen bu kütüphaneyi neden kullanmalıyız dediğimizde belli başlı özelliklerinden bahsetmek yetecektir sanırım.

  •         Asenkron çalışabilmesi.
  •         Sunucu tarafında (Server-side) çalışan Javascript uygulamaların geliştirme kolaylığı.
  •         Yapısı nedeniyle etkin IO kullanımı. (Asenkron çalışma mantığı nedeni ile)
  •         Yayınlanması (Hosting) için ayrı bir uygulama ihtiyacı gerektirmemesi.
  •         Hem backend, hem frontend tarafını geliştirmek adına tek dil kullanma şansı sunuyor.


Peki ya Kötü yanları?

Güncellemelerimiz için sunucuyu durdurmamız gerekebilecek.

Öncelikle Node.JS geliştirmeleri için ilgili sürümü indirmeniz gerekir, https://nodejs.org/en/ adresinden tavsiye edilen oturmuş versiyonu (6.11.5 LTS) ile ilerleyeceğiz, ilgili msi dosyasını indirerek next, next şeklinde kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Bu noktada özellikle dikkat edilmesi gereken karmaşık bir durum bulunmuyor.


Öncelikle dokümantasyon lar’da ilk verilen örnek ile başlayalım. İlk etapta anlaşılması biraz karmaşık olsada Yapılabilecekler için güzl bir örnek. Zira IIS, Tomcat veya Websphere veya benzeri bir hosting uygulaması olmadan htpp requestleri cevaplayabiliyoruz. 

Kurulumumuzu yaptık Kendimize çalışmak için bir Klasör oluşturduk. Akabinde yapmamız gereken JS uzantılı dosyamızı oluşturarak, Komut satırından “node <dosya adı>“ komutu ile kodumuzu çalıştırmak olacaktır. Kabaca yapılan işlem bu, ancak daha detaylı incelersek kodun içinde de izlediğimiz belirli bir yordam mevcut. Öncelikle bir sunucu uygulama kullanmadığımız ve Node.JS tarafından uygulamamızın host edilmesi ve request lerin yine burada cevaplanmasını sağlamak amacı ile “http”  objesi yaratıyor ve dinlemesi gereken IP ve Port bilgilerini tanımlıyoruz.

Şu an kodu incelemk için çok vakit harcamıyoruz ancak ilerleyen yazılarda daha detaylı irdelemeyi planlıyorum. Ayrıca belirtmekte fayda var, android cihazınız üzerinde de çalışma yapmanız mümkün, bu konu ile ilgili kısa bir yazımız mevcut yazıya bilisim.io adresinden erişebilirsiniz.

Yorumlar

Yazılar

Kotlin - 1 - Giriş

Genesys Nuance-ASR Entegrasyonu Port Kullanımı

Kotlin - 5 - Dönüşler ve Atlamalar (Returns and Jumps)