Node.JS - 5 - Modül Tanımlama
Modül tanımlamayı kısaca class lar ile çalışmak olarak düşünebiliriz. Bu noktada
2 farklı şekilde kurgu yapmak mümkün, propety leri ile tam bir kütüphane (Library)
mantığını oturtabilir ya da kendi başna işlem görecek şekilde tasarlabilirsiniz. Bu noktada ifadesi zor oldu ancak örnekler üzernden gitmek faydalı olacaktır sanırım.
example008.js / modul008.js
Örnek 8 de biraz sonuç odaklı, yaklaşım görülebilir;
Bu Örnekte, property yada Method dış dünya ya açılmıyor, aslında class lardan constructor olarak bildiğimiz ana method içinde Tüm dünya dönüyor, Gerekli inputlar sağlanarak tüm işlemlerin içerde dönmesi bekleniyor.
Bakıldığında ayrı bir işlem gerçekleşiyor ve biz çağırdığımız noktada (example008.js içinde) gerçekleşen işlemlerle ilgilenmiyoruz, dolayısı ile daha sade bir çağrımgerçekleşiyor.
Bu yapıyı Özellikle Web uygulaması yaptığınızda, münferit sayfaları oluştururken kullanabiliriz.
Burda amaç ortak fonksiyonları toparlamak yerine, münferit kısımları ayırmak ve Kod içinde gereksiz uzamayı mantıksal parçalara ayırarak sağlamak.
example009.js / modul009.js
Örnek 9 ile
Daha Günümüz Object-oriented mantığına yakın bir yaklaşım uygulamakta mümkün.
Burda ise tam bir class mantığı söz konusu, Belirli bir konudaki tüm işlemler toplanmış ve kütüphane oluşturulmuş. ihtiyaca binayen ilgili modül eklenerek kullanılabilir.
Bu yapı ise uygulamamızdaki çok kullanılan işleri toparlayıp farklı sayfa ve noktalardan erişim amacı ile alışık olduğumuz şekilde kullanılabilir.
Bu 2 Örnekte gördüğümüz farklı bir durum, Öncekiler gibi Modülümüzü eklemedik, relative path ile verdik, zira bu Örneklerde NPM modülüile tanımlanmış generik modüller yerine, kendi tanımladığımız Custom modülleri kullandık.
var m1 = require('./modul008');
Ayrıca bu tarz modiülleri Ayrı Klasörlere kopyalayarak ilgili path yordamı ile eklememizde mümkün,
Bu şekilde Kodumuzu daha derli toplu tutabiliriz.
Yorumlar
Yorum Gönder