Kotlin - 4 - Kontrol ve Döngüler


“if” Kontrolü:

Kotlinde “if” ifadesi return değeri olan bir ifadedir o nedenle then gibi bir ifadeye gerek yoktur, if tek başına gerekli işi görür. Şimdi farz edelim, değeri 3 olan “a” ve 5 olan “b” değişkenlerimiz mevcut ve “max” isimli bir değişken olduğunu düşünelim, aşağıdaki her 3 yöntemde de “max” değişkenine büyük olan “b” değişkeninin değeri olan 5 ataması yapılmış olur.


Eğer “if” ifadesini condition dışında atama amaçlıda kullanıyorsanız, “else” kısmının kullanılması zorunludur.

“when” Kontrolü:

Kotlin c benzeri dillerdeki “when” ifadesini aşağıdaki şekilde değitirir, “switch” benzeri bir kullanımı görülüyor. Aynı “if” ifadesi gibi kontrol amaçlı ya da atama amaçlı kullanılabilir,  bu şekilde kullanıldığında “else” ifadesi yine zorunlu olur.


Ayrıca kontrol inputu verilmeyerek her condition kısmına bir boolean ifade yazıldığı takdirde if/else mantığı şeklinde de kullanılabilir. Bir başka Pratik kullanımda şu şekilde ifade edilebilir Dinamik bir tip kullanıyorsunuz ve sadece string olduğunda çalışması gereken yoksa runtime exception verecek bir işlem yapacaksınız. Bu durumda aşağıdaki kullanım oldukça hızlı bir çözüm olacaktır.


“For” Döngüsü:

C benzeri dillerdeki foreach kullanımına yakına denktir.

for (item: Int in ints) { // ... }

Body kısmında tek komut çalıştırılacak ise alışıldık yöntemle “{}” süslü parantez ifadeleri olmaksızın kullanılabilir. Örnek olarak Aşağıdaki kod incelenebilir, Ayrıca Performans açısından index üzerinden iterasyonun nasıl yapılacağına dair 2. Bir örnekte yer alır.


“While” Döngüleri:

While ve do….while alışıla geldiği syntax ile kullanılabilir.






Yorumlar

Yazılar

Kotlin - 1 - Giriş

Genesys Nuance-ASR Entegrasyonu Port Kullanımı

Kotlin - 3 - Paket tanımı ve Import