Composer temel kavramlar

Composer da akış geliştirirken callflow (Ana akış bloğu, URS ten gelen çağrıyı ilk olarak yönlendirebileceğiniz giriş.) yada sub-callflow (Alt akışlar için kullanılan akışlar, iç içe çağrım amaçlı kullanılır, alt Class lar gibi ddüşünülebilir.) farketmez, her akışın 1 “Entry” ve en az 1 muhtemelen daha fazla “Exit” blok’u olması gerekir. “Entry” blok’u bu akışın başladığı nokta gibi düşünülebilir, birnevi Java veya .Net ortamındaki bir class’ın constructer’ı olarak düşünülebilir.
Entry bloğu aynı zamanda global parametrelerin tanımlandığı nokta olarak değerlendirilebilir. (Variables) Bu adımda Entry blok’u akışa eklendiği an itibari ile “System” Category si ile oluşturulan değişkenler temel değişkenlerdir. Bu değişkenler arasında temel dosya tiplerine ilişkin referans klasör bilgisi de yer almaktadır. (Kırmızı işaretli Değişkenler.)


Değişken “Category” sinde “System” dışında 2 tip daha mevcut. (“User”, “Input”)
   “User” – tipi genel olarak class içindeki Private tipindeki global değişkenler gibi hizmet verir.
   “Inputs” – ise yine private tipte global değişkenler gibidir, tek farkı subcallflow çağrılırken Input olarak alınabilir. Input sadece subcallflow’ larda kullanılabilir.

Exceptions – Entry bloğunda tanımlanabilecek genel hata lar için kullanılabilir, her yerde ortak davranış sergileyecek tüm adımlar için tek yerde hata yakalanması ve tek akışla tümüne hizmet verilmesi sağlanabilir. (Örneğin tüm Input blokları için ortak ASR kaynak hataları bu adıma yönlendirilebilir.)

Global Commands – akış genelinde ortak kullanılacak DTMF seçeneği, grammar dosyası gibi tanımları yapabilir ve her defasında tanımlamakla uğraşmayabilirsiniz.

Global Properties – Akışta ortak parametre tanımlarının yapılabileceği nokta. Örneğin; “timeout”, “bargein”, “inputmodes” (akışın sadece dtmf, ASR ya da karışık olarak çalışmasına yönelik ayar.) gibi…


Scripts – Scripts klasörü altına eklediğiniz “js” dosyası için referans eklemesini gerçekleştireceğiniz nokta. Örneğin “commonFunctions.js” yazdığınızda bu dosyadaki method ları akışta kullanabilirsiniz. Birden çok “js” dosyası kullanılacağı durumda “commonFunctions1.js|commonFunctions2.js” şeklinde “|” karakteri ile verilebilir.

Exit” bloğunda Return olarak dışarıya döneceğiniz değişkenleri seçebilirsiniz. (ICM içinde uygun koşullarda kullanılabilir ancak temel olarak suncallflowlardan bir üst’e değer taşırken oldukça verimlidir.) 
Reason – (Sadece callflowlarda geçerli) Raporlama esnasında kullanılabilecek bir neden alanı.

Return Mode – Akışın bu adımda biteip bitmeyeceğine üst (Çağıran) callflow’a döünüş olup olmayacağına yönelik ayar.
Return Values – Dönüş olacak şekilde ayarlandığında dönüş yapılacak değişkenlerin seçildiği alan.
Result – Yine raporlama amaçlı ve sucallflow özelinde kullanılabilecek, akışın başarı durumunun işaretlendiği alan.

Aşağıda Örnek olarak bir “callflow” ve “subcallflow” örnekleri oluşturulmuş ve subdialog bloğu ile ana akıştan alt akışın çağrımına yönelik bir ekran görüntüsü yer almaktadır.  Bu noktada “subdialog” özelliklerinede değinmekte fayda var; 
   Type – çağırılacak objenin proje içi bir dosyamı, yoksa dış bir url mi olduğunu seçtiğimiz adım.
Method – verilen referansın http çağrım metodu (“get”, “post”, “put”, “delete” ) yüklü bir veri gönderimi olacak ise “post” methodu kullanılabilir, bu durumda veriler namelist olarak gönderilmelidir.
   Uri – proje içinden seçilirken bu noktada aspx veya subcallflowlar seçilebilir, Proje dışından bir adres verilecek ise freeformat adres bilgisi girilmeli.
Use Namelist – Method tipi olarak “Post” seçilecek ise namelist’i aktif etmek amacıyla kullanılır.
   Parameters – Örnek ekran görüntüsünde pop-up pencere olarak görülebilir, giriş ve çıkış değişkenlerinin ataması amaçlıdır.
  Security – Bu adım çağrılan akış ya da kodun hassas veriler içermesi durumunda içeriğinin loglamaya düşmemesi amaçlı olarak kullanılır. 



Yorumlar

Yazılar

Kotlin - 1 - Giriş

Genesys Nuance-ASR Entegrasyonu Port Kullanımı

Kotlin - 5 - Dönüşler ve Atlamalar (Returns and Jumps)