Composer Diğer Bloklar
Composer da daha önce çok kullanılan temel bloklardan bahsetmiştik, bir diğer başlık Server side block ta detaylı incelemeye değer bir konu. Özellikle entegrasyon konularında oldukça önemli.
SERVER SIDE BLOCKS
“Backend” bloğu internal bir sayfa çağırırken kullanılır, .NET projesi için ASP Java projesi için JSP çağrımı yapılabilir. Peki nerelerde kullanılabilir dersek, Örneğin şube kodu karşılığında anons okuyacaksınız, ancak her kodun karşılığında anons var mı bilmiyorsunuz. Bu durumsa Wav dosyasını local belirli bir path te var mı yok mu kontrolüne tabi tutarak okutmak istediniz, bu durumda faydalı olacaktır. yada özel bir iş yada spesifik bir sistem ile entegrasyon için elinizde bir dll yada jar var bu noktadada faydasını göreceksiniz, ara bir sayfa ile çağrım rahatlıkla yapılabilir.
Yukarıdaki akışta backend bloğu vasıtası ile
aşağıdaki ilkel asp sayfası çağrıldığı taktirde dosya varlık kontrolü gerçekleştirilebilir. (Bu konuyla ilgili daha önceleri pratik bilgi kıvamında bir paylaşım mevcuttu. 😀 )
Parameters özelliği ile asp sayfasında kullanacağınız parametreleji yollayabileceğiniz gibi “Pass State” ile tüm vxml içindeki verileri yollayabilirsiniz, ancak performans açısından gerekmedikçe kullanılmaması daha iyi olacaktır.
Web Servie Bloğu Webservis entegrasyonu için kullanılır. GET, POST ve SOAP(1.1 / 1.2) destekler ve HTTPS kullanılabilir. Service URL için geçerli WSDL set edilirse, oldukça başarılı çalışan bir parser’ı mevcut, Diğer bir çok alanı, Wizard ile ilerletebiliyorsunuz. Operations Endpoint, Inputs, Outputs (ilgili örnek loglama amaçlı olduğundan outputlar dikkate alınmamış) ayarlamanız yeterli, Aynı kodun içinde Endpoint farklılaştırmak ister iseniz banching bloğu ile platformu kontrol ederek, Farklı bloklara yönlendirebilirsiniz.
Web Request Bloğu BackEnd e benzer, Daha çok proje dışı kaynaklara yönlendirme vb.. amaçlarla kullanılır. İlaveten RestFull Servisleri Destekler, böylece Rest Servisleriniz mevcut ise Bu Blok yardımı ile kullana bilirsiniz, Dönüş değerleri JSON formatında olacaktır.
Business Rule bloğu ile Genesys Rule engine ile oluşturulmuş kurallarınız var ise bunları sorgulama ve kullanma şansınız olabilir.
Geri kalan kısımları daha genel ifadeler ile geçmeyi planlıyorum, zira hem nispeten daha sade bloklar hemde kullanım ihtiyacı ve olasığı diğer bloklara nazaran daha az.
Genesys raporlarında IVR akışlarına yönelik anlamlı sonuçlar üretebilmek adına kullanılabilir, kısaca açıklamak gerekir ise bir fonksiyonun başlamasını ve Bitişini işaretlemek için kullanılabilir, Ayrıca çağrı için sonuç kodu atanabilir, ve Loglanması istenen session parametrelerinin raporlara yazılması sağlanabilir.
SIP mesajları yordamı ile Bilgi veya Data yollama, event tetikleme, yada Dış ortamdan event bekleme işlemleri gerçeleştirilebilir.
Direkt olarak Database connection yapmayı tercih ettiğiniz projelerde, DB bağlantısını (DB Data) sağlayabilirsiniz. DB Prompt ve DB Input bloklarını normal bu güne kadar işlediğimiz Prompt ve Input blokları gibi kullanabilirsiniz, bu noktada en temel fark ise, bu blokların veri beslemelerini DB sorgunuz sonucu elde ettiğiniz response ile besliyor olmanız.
CTI ile iletişim, ve istatistiklere erişim için kullanılabilecek bloklar, ancak bir çoğu CTI uygulaması Genesys SIP server ile çalışacak şekilde kullanıldığı taktirde verimli oluyor, Mevcut yapınıza göre değerlendirmenizde fayda olacaktır, Ancak Agent ların farklı bir ortamda (Avaya, Cisco ….) olduğu ve CTI uygulamasının SIP yerine Tserver ile entegre edildiği ortamlarda faydalı olmayacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder