Dijital Dolandırıcılığa Dikkat


Sosyal medya paylaşımları yada kaynak araştırmalarındaki linklere dikkat, fishing olayları git gide artıyor. yanlış yönlendirmeler ve tuzaklarla dolu bir çok yöntem mevcut. Banka sayfalarının birebir kopyalarından virüslere kadar bir çok yolu deniyorlar. Şahit olduğum vakalarda herşey tuzak link yada SMS ile başlıyor. 

- Öncelikle kendiniz bilerek yazmadığınız, önünüze pop-up olarak gelen hiç bir linkte finansal işlem denemeyin, şifre bilgilerinizi vermeyin yada sms ile gelen yönlendirmeleri takip etmeyin.

- İşlemleri siz başlatmadığınız sürece OTP mesajlarını dikkate almayın ve hiç bir kanalda kullanmayın, paylaşmayın.

Yaşanan bir örnekte, instagram üzerinden reklam linki ile kurumsal bir bankanın internet sitesini kopyalyan bir adrese yönlendirme yapılıyor, burada kampanyadan yararlanmak için login olmanız isteniyor ancak login işlemi  bir kaç defa sözde sistemsel hatalardan ötürü tekrarlanıyor, burada esas olan şeyse sahte sitede sizin girdiğiniz bilgiler ve OTP meaajlarındaki şifreleride siz girdikçe arkada işlem yapan bir dolandırıcı var.

Bunun dışında mobil hattınızdan otomatik aboneliklerden kaçının asla onay vermeyin. 

- Hatta özellikle kullanmıyorsanız, operatörünüz aracılığı ile hattınızın mobil ödeme özelliğini kapatın.

Mobilde ise linklerde mobil ödeme hesabınıza eklenti olacak, abonelikler yapılıyor bu adım içinde reklam linkleri kullanılıyor, bu esnada atılan SMS lerde sizi bilinciniz dışında aboneliği onaylamaya yönlendoriyorlar.

Unutmayın arayan kendi bankanız bile olsa onlar sizi aradıklarında şifre istemek adetleri değildir, çok gerekiyor ise çağrıyı kapatıp siz bildiğiniz numaradan kendiniz arayarak işlem yapmayı tercih edin.
Unutmayın ucuz etin yahnisi yavan olur bu nedenle kampanyaya kendinizi kaptırıp tongaya düşmeyin.

Yorumlar

Yazılar

Kotlin - 1 - Giriş

Genesys Nuance-ASR Entegrasyonu Port Kullanımı

Kotlin - 5 - Dönüşler ve Atlamalar (Returns and Jumps)